Kaikki alkoi eräänä hämyisenä iltana, kun olimme poikien kanssa lapioimassa maata Vahtilan Outin "vilja-aitta-työmaalla". Työn lomassa keskustelu rönsyili ja päätyikin lopulta vaihtoehtoisiin, monipuolisiin oppimismenetelmiin. Olin Outin kanssa tavannut jo aikaisemmin, OPS-työryhmän kokoontumisessa, kun työstimme Mustialaan uudenlaista OPSia. Olen aina halunnut olla kaikessa uuden luomisessa vahvasti mukana, näin ollen opiskelumenetelmien kehittäminen yhä toimivampaan suuntaan tuntui mieluisalta hommalta, minulle sopivalta. No, eipä mennyt pitkään kun Outi ja Nuuttilan Jaana bongasivat minut ja Urkon Juhon Uuden Opiston käytävällä ja kysyivät olimmeko kiinnostuneita lähtemään mobiilikuvaushommiin - Se oli menoa.
Ensimmäinen keikkamme oli Digital Competense and Learning 2010 - konferenssi, Vanajanlinnassa, Hämeenlinnassa marraskuun 2.-3. päivä. Toimenkuvana meillä Outin, Jaanan ja Juhon kanssa oli konferenssin parhaiden palojen tallentaminen mobiilivideointina Bambuser-verkkopalveluun. Aloitimme konferenssia edeltävällä viikolla suunnittelupalaverin merkeissä, jossa laadimme kuvausaikataulun ja sovimme muista huomioitavista asioista. Koska heti DCL-konferenssin jälkeen suuntaisimme Sadonkorjuuseminaarin kuvaushommiin, oli molemmat tilaisuudet suunniteltava tässä tapaamisessa. Kaksi tärkeintä asiaa: Kuvaukseen tuli kysyä lupa asianomaisilta ja varmistua siitä että internet-yhteys toimii. Kuvausta varten saimme AVO-hankkeelta käyttöön Applen iPhone 3gs-puhelimet, joihin latasimme Bambuser-sovelluksen Appstoresta. Kun Bambuser-tilin luomiseen meni n.5 minuuttia, oli koko kuvaukseen tarvittavan paketin kokoamiseen mennyt vain n. 15 minuuttia, sisältäen testaukset yms.. ja eikun kuvaamaan.
DCL 2010- konferenssi oli siis kaksipäiväinen, päiviin mahtui useita puheenvuoroja esim. sosiaalisen median käytöstä oppimisen välineenä, näistä sitten poimimme herkullisimpia kohtia kuvattaviksi. Bambuser-palvelussa kuvattava video näkyy ensin live-kuvana ja kun kuvauksen lopettaa, video latautuuu nettiin. Kun live-kuvaa otetaan, on ensiarvoisen tärkeää että nettiyhteys toimii, tässä vara-suunnitelmana meillä oli puhelimissa datapaketit 3g-yhteyttä varten. DCL-keikalla datapaketit tulivatkin käyttöön, kun Wlan-yhteys tukkeutui paikalla olleiden kymmenien koneiden kuormituksesta. Tilaisuus meni kokonaisuudessaan hyvin ja materiaalia sivulle http://bambuser.com/channel/dcl2010 kertyikin mukavasti, n. 100 videota.
Kun keskiviikko-iltana kauluspaidat oli pesty ja silitetty, alkoi seuraavan päivän Sadonkorjuuseminaariin valmistautuminen. Torstai-aamuna klo 07.00 starttasimme Juhon kanssa kohti Helsinkiä, akut ladattuina ja Bambuser-tili perustettuna. Nyt kun olimme ilman Outia ja Jaanaa liikenteessä, puuttui matkasta mittava kokemus. No, hyvänolontunne putkeen menneestä DCL-konferenssista tuntui vielä vatsassa ja saimme työmme hyvään alkuun myös Sadonkorjuuseminaarissa. Kun aamuyhdeksältä saavuimme Marina Congress Centeriin, kuhisi se alan osaajia yhteisöllisyyden teemassa. Opetus- ja Kulttuuriministeriön järjestämässä seminaarissa toimenkuvamme oli sama, kuin DCL:ssä. Lisähaasteita toi paikalla olleet videokamerat, joiden kuvassa emme saaneet häiritsevästi näkyä. Koska Sadonkorjuuseminaarin ohjelmisto oli välillä hyvinkin teatraalista, emme saaneet kuvausmateriaalia läheskään yhtä paljon, kuin edellispäivän konferenssista. Mobiilivideoiden kuvaamisen lisäksi osallistuimme myös työpajoihin, joissa yhteisöllisyyttä käytiin läpi teatterin keinoin, se oli uusi, mukava kokemus. Kun asioita esitetään teatterin keinoin, on ihminen täysin roolissaan sisällä, silloin ei sovi videoita kuvata. Sadonkorjuuseminaarista tuloksena oli hienosti mennyt AVO-hankkeen esittely kera sulavan live-kuvan, tämän lisäksi saimme 60 pätkää nettiin katseltavaksi. Wlan-yhteys Marinassa toimi aivan loistavasti! http://bambuser.com/channel/SKS2010 -sivulta voi seminaarin tuotoksia käydä katselemassa.
"Mobiilimiehet" saivat paljon kiitosta ja muutamia uusia keikkojakin ehdotettiin. Onnistunut kuvauskeikka on meille se "paras käyntikortti". Kohtaloa tai ei, KIITOKSET mahdollisuudesta olla tälläisessä mukana, kuuluvat Outille ja koko AVO-hankkeen porukalle.
Tästä on hyvä jatkaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti